B. Sobotka pro Hospodářské noviny: Chceme program vlády dotáhnout do konce. Ale bude to chtít pevné nervy

11.07.2016 12:28

11. července 2016

Premiér Sobotka je známý jako politik bez emocí, který je schopen vyjednávat s nekonečnou trpělivostí. Ale po dvou a půl letech v koalici s Andrejem Babišem říká, že k udržení vlády bude i on potřebovat pevné nervy. "Samozřejmě že budou po cestě problémy a mýto je jedním z nich. Já po ministru dopravy chci, aby to profesionálně zvládl a od ledna se znovu mýto vybíralo," říká Sobotka.

Bohuslav Sobotka je ve 44 letech na politickém vrcholu a má pocit, že se mu ve funkci premiéra daří. Chlubí se dokonce tím, že se mu ve vládě povedlo prosadit věci, o kterých jeho předchůdci v čele sociální demokracie jen řečnili na náměstích. Jenže jak sám připouští, nějak to nestačí. Obliba jeho ČSSD u voličů nijak neroste a on před sérií voleb přemýšlí, jak své úspěchy rychle prodat lidem a předstihnout svého největšího politického konkurenta, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Dlouhodobě chválíte vládu pod vedením ČSSD, jak se jí daří, že zvyšuje platy, důchody. Ale v průzkumech se stále pohybujete kolem 20 procent hlasů, se kterými jste v roce 2013 vyhráli volby. Proč vaše obliba u voličů výrazněji neroste?

Neříkám, že jsem s tím spokojený. Určitě bych chtěl, abychom byli silnější. Sociální demokracie má stabilní voliče. Naopak si vážím toho, že se nám podařilo po letech, kdy neseme vládní odpovědnost, udržet takhle silnou voličskou podporu.

Opravdu si myslíte, že je to silná podpora?

V dnešní Evropě při problémech, které musíme řešit, a při náladách proti tradičním politickým stranám to není málo. Nicméně my jsme vytvořili stabilní vládu a ČSSD v této koalici prosadila body, které se jí nikdy prosadit nepodařilo. Třeba předminulý týden jsme schválili zákon o prokazování původu majetku, o čemž vždycky všichni sociálnědemokratičtí předsedové jen řečnili na náměstích.

A přesto, ve vašich preferencích se to neprojevuje. Jak si to vysvětlujete, co děláte špatně?

Když se podíváte na podporu vlády, dlouhodobě se pohybuje kolem 40 procent. Češi jsou skeptičtí, nemají nějakou automatickou oblibu vůči vládě, to určitě není naše národní vlastnost. Vládní strany si nevedou vůbec špatně, opozice zůstává na svých číslech nebo je na tom hůře. Dokazuje to fakt, že v krajských volbách budou o vítězství soupeřit dvě vládní strany, ČSSD a ANO, nikoli vláda s opozicí.

Při vyjednávání koaliční smlouvy jste porazili ANO, do vládního programu jste prosadili většinu svých věcí. Přesto ANO rostou preference a vám ne.

Nezbývá než pracovat na tom, abychom to byli schopni sdělit voličům, než půjdou hlasovat. Co se týče ANO, někdy roste, někdy klesá. Jeho voliči jsou hodně nestabilní a budoucnost toho hnutí bude o odchodu nespokojených voličů. Jeho preference tak na začátku vlády vyskočily velmi vysoko – přes 30 procent. Poslední dobou ale jdou dolů, zatímco naše pozice je stabilní.

Zdá se nám, že kampaň do krajských voleb zatím hodně stavíte na Milanu Chovancovi. Je všude vidět, objevuje se na letáčcích, ve stranických novinách. Je to správná sázka?

Kampaň je postavená na značce. My máme výhodu, že nejsme spojeni jen s jedním člověkem jako ANO, které lidé volí nebo odmítají kvůli Andreji Babišovi. Můžeme ukazovat různé tváře.

Budou tématem vaší kampaně uprchlíci? Ve středních Čechách už ministr Chovanec tohle téma rozjel s hejtmanem Milošem Peterou, řeší to také jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Není to téma sociální demokracie.

A ví to Milan Chovanec?

Nevšiml jsem si materiálů, které by se týkaly uprchlíků.

Podívejte, tady je takový letáček s heslem „ochráníme kraj před imigrační vlnou"…

Nic takového jsem neviděl.

Takže uprchlíci nejsou tématem?

Uprchlíci hlavně nejsou. Podívejte se, kolik je uprchlíků v Česku. To asi není úplně logické, že bychom dělali téma voleb z uprchlíků, když tady žádní nejsou.

Pokáráte za to kolegy, když uprchlíky „hrají"?

Není to téma pro ČSSD. Navíc kraje v oblasti migrace nemají žádné kompetence.

Ještě ke kampani: Jak moc vás omezí kauza Altner, kvůli níž ČSSD musí razantně šetřit?

Nemyslím si to, nehodlali jsme vést nějakou bombastickou volební kampaň a naši kandidáti se podílí na financování kampaně. Nemyslím si, že by to na podzim znamenalo ekonomické problémy ČSSD.

Smlouvu s právníkem Altnerem o zastupování u soudu o vlastnictví Lidového domu uzavřel tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Byla ta smlouva špatná?

Určitě byla pro ČSSD nevýhodná. A odpovědnost vždycky nese ten, kdo podepisuje smlouvu. Miloš Zeman byl tehdy statutární představitel ČSSD.

Máte počet hejtmanů, které chcete obhájit? Co byste považoval za úspěch?

My jsme ve všech krajských koalicích a máme 11 hejtmanů. Rád bych udržel nejsilnější pozici ČSSD v krajích i nejsilnější senátorský klub.

Jak po krajských volbách vidíte svou politickou budoucnost? Je vaším cílem dovést ČSSD k dalšímu vítězství v příštích sněmovních volbách?

Musíme se vypořádat s dědictvím minulosti, které jsme už zmínili, s kauzou Altner. Také je nutné, aby sociální demokracie přestála tu krizi, kterou v současné době procházejí všechny tradiční demokratické strany v Evropě. Buď tady bude silná sociální demokracie, nebo autoritáři a nacionalisté. Co se týče mě, bude záležet, zda budeme mít podporu voličů. Pokud bude dostatečná, přijedu příští rok na jaře na sjezd a budu se ucházet o vedení strany a budu chtít vést sociální demokracii do příštích sněmovních voleb.

Co je dostatečná podpora?

Pro mě je důležité, abychom měli dostatečnou podporu občanů při výkonu mandátu. Abych mohl vést sociální demokracii do parlamentních voleb s šancí, že opět vyhraje. Nechci definovat čísla nebo procenta.

Jak se chystáte na příští rok, kdy budou parlamentní a hned poté prezidentské volby? Už teď vidíme před krajskými volbami různé koaliční šarvátky…

Bude hodně záležet na tom, v jaké atmosféře se ty volby budou odehrávat. Předpokládáme, že by růst české ekonomiky měl pokračovat, že udržíme velmi dobrá čísla týkající se nezaměstnanosti a neměly by nás ohrožovat sociální konflikty. Také bude hodně záležet na tom, jak se Evropa vyrovná s odchodem Británie z Evropské unie. Debatu před příštími parlamentními volbami budou hodně ovlivňovat otázky, jestli chceme zůstat v Evropě a v jaké Evropě. My nechceme zpochybňovat základní konstanty, tedy naše členství v NATO a v Evropské unii. To je pilíř, o který se můžeme opřít. Ne že bychom nechtěli změny, ale neznamená to, že musíme Evropu rozbít tak, jak to navrhují euroskeptici.

Část politiků navrhuje po brexitu unii ještě více integrovat, druzí říkají, že je čas na vícerychlostní Evropu. Co chcete vy?

Evropa už dnes reálně je minimálně dvourychlostní. Máme eurozónu a země, které eurem neplatí. Co potřebujeme, je sbližování životní úrovně mezi jednotlivými zeměmi, což v posledních letech neprobíhá moc uspokojivě. Každopádně by Česká republika měla mít svobodu vybrat si, kdy se připojí k posílené integraci a přijme společnou měnu.

Kdy bychom měli přijmout euro?

Okamžik bychom měli zvolit tak, abychom na to byli připraveni z hlediska hospodářské stability, rozpočtu, ale i z hlediska situace na trhu práce. Abychom nevstupovali do eura v okamžiku, kdy jsou tak velké rozdíly mezi mzdami v Německu a u nás. Ale dříve nebo později budeme na přijetí eura připraveni a bude to pro nás výhodné. Jestliže svět bude nejistým místem jako dnes a budou se zhoršovat rizika terorismu a náboženského fundamentalismu, eurozóna bude zajímavým a hlavně stabilním místem pro investice.

Zklamal vás prezident Zeman řečmi o referendu o vystoupení z Evropské unie a NATO? Zrovna on, který se vždy sám označoval za eurofederalistu a který jako předseda vlády naši zemi do Severoatlantické aliance přivedl?

Já jsem si nevšiml, že by chtěl, abychom to referendum teď vypisovali. Nevidím žádný důvod, proč bychom o těchto otázkách dělali referendum. Bylo by to v rozporu s národním zájmem, proti pracovním místům a sociálním jistotám našich lidí. A tenhle postoj bude sociální demokracie zastávat dlouhodobě, protože integraci v Evropě i vstup do NATO jsme vždy podporovali. Nevidím důvod na tom něco měnit ani po tom, co se odehrálo ve Velké Británii. S budoucností bychom neměli hazardovat. A to zejména s bezpečností a prosperitou v dnešním světě, kde ani jedno není samozřejmostí. Evropský projekt je ve skutečnosti hodně úspěšný a bylo by dobře, kdyby to příští vláda a příští prezident viděli podobně.

Klesá, či stoupá vaše ochota podpořit Miloše Zemana při pohledu na jeho výkon prezidentského mandátu?

Já teď žádné úvahy o prezidentských volbách nevedu. Ani ve straně o tom nediskutujeme, to bude otázka příštího roku. Teď nás čekají krajské a senátní volby, na jaře sjezd a příprava na sněmovní volby. A musím říct, že jsou to pro nás důležitější témata než volba prezidenta. ČSSD chce ovlivňovat dění v České republice a rozhodující pravomoci a kompetence jsou u nás jinde.

Budete hledat vlastního kandidáta?

Myslím, že prezidentské volby budou vypadat trošku jinak, než vypadaly minule. Tehdy téměř všechny politické strany za každou cenu stavěly svého kandidáta a já si nemyslím, že se to bude opakovat. ČSSD může postavit vlastního kandidáta, ale také můžeme podpořit jiného.

Jak vidíte budoucnost koalice do voleb? Nejprve tu byly spory pana Babiše s vašimi ministry zdravotnictví Němečkem a vnitra Chovancem, teď zase vy kritizujete ministra dopravy Ťoka kvůli mýtu. Je reálné ještě něco prosadit, nebo už budeme sledovat jen permanentní předvolební boj?

My jsme se dohodli v koalici, že je naším zájmem dotáhnout do konce vládní program. Což v případě této koalice znamená především pevné nervy. Samozřejmě že budou po cestě problémy a mýto je jedním z nich. Já po ministru dopravy chci, aby to profesionálně zvládl a od ledna se znovu vybíralo mýto. Pokud ministerstvo dopravy nevidí jinou cestu než prodloužení smlouvy s Kapschem, ať je to nanejvýš na tři roky. Ministr dopravy musí mít dostatek argumentů a přesvědčit vládu, že je takové řešení správné.

A když se mu to nepodaří?

Toto je vážně praktický problém a já ho nechci politizovat. Kdybych chtěl, už dávno navrhnu ministra dopravy a řešili bychom, zda Ťok má být ministrem, nebo ne. Zdá se mi ale, že na ministerstvu dopravy pracují pomalu.

Kolik vám telefonovalo lidí a přišlo esemesek, když podnikatel Radim Jančura zveřejnil na svých autobusech číslo vašeho mobilu?

Pan Jančura je součástí volební kampaně hnutí ANO a já mu nechci dělat jakoukoliv reklamu. Nějaké telefonáty a esemesky přišly. Já mám pořád stejné číslo už asi dvacet let. Nezměnil jsem si ho.