Ondřej Habart: "V Broumově chci nastavit jasná a rozumná pravidla"

31.08.2014 16:58

Rozhovor s lídrem kandidátky ČSSD v Broumově ...

Ondřej Habart

Pracuje ve společnosti VEBA, textilní závody a. s., kde zastává funkci místopředsedy odborové organizace. Broumovská VEBA je nevýznamnějším zaměstnavatelem v Broumově a širokém okolí. Ondrovi Habartovi je 36 let.

1) Proč jste se rozhodl kandidovat jako jednička na kandidátce ČSSD do městského zastupitelstva? Co nabízíte Broumovu?

Vede mě k tomu hned několik důvodů. Je to především moje rodina, přátelé, práce a obyvatelé města, které každý den potkávám. Všichni chceme mít vyšší míru kvality života v našem městě. V posledním volebním období věnovalo zastupitelstvo hodně energie politikaření, osobním sporům a osobnímu napadání. Jsem přesvědčen, že na takto malém městě by měla jít politika stranou a vedení města by mělo soustředit svoji energii právě na zvyšování míry kvality života.
Míru kvality  života ve městě lidé vždy také spojují s aktuálním pocitem bezpečí. Tento požadavek prostupuje všechny věkové i sociální skupiny obyvatel města. Chci, aby naše domovy byly v bezpečných lokalitách. Mým cílem je  bezpečný a klidný domov bez pouliční kriminality a dalších rizik. Chci, aby Broumov byl stále lepším místem k životu pro nás a naše rodiny! Město potřebuje program a ucelenou konkrétní vizi, jak zlepšení bezpečnosti dosáhnout. To je také  důvod, proč se zlepšení bezpečnosti v našem městě stává jedním z hlavních pilířů programu sociální demokracie. Je však potřebné, aby programy byly realistické – ne pouze populistické a tím i nesplnitelné.

2) Kterou část města máte nejraději a proč?

Nemohu říci, že bych preferoval nějakou část města. Vnímám město Broumov jako celek i s jeho okolím. Zajímavá historie města v kontextu s jeho polohou, krásnou přírodou a příjemnými lidmi je to co mám na Broumovu rád.

3) Co byste současnému vedení města vytkl? Kde vidíte nedostatky?

Současné vedení města se ve svém volebním období zaměřilo na menší projekty a snižování celkového zadlužení města. To samo o sobě nelze považovat za nedostatek. Jako nedostatek však považuji nedostatečnou spolupráci vedení města s krajskou samosprávou KHK. Přesto, že sám hejtman KHK několikrát vyzval vedení města aby předkládalo svoje návrhy a požadavky na Královéhradecký kraj, tak se nepodařilo navázat úzkou spolupráci města a kraje.

4) Co podle vás Broumovu nejvíce chybí?

Tak toho je opravdu hodně, od parkovacích míst pro zaměstnance u firmy VEBA v Broumově i Olivětíně, přes slušné autobusové nádraží až po obchvat příjezdu do Broumova. Chybí nám také koncepce sportovišť, prostory pro rozšíření ZUŠ, nemáme vyřešeno co s budovou bývalého pivovaru a nepodařilo se vyřešit v Broumově kryté či nekryté koupání. Je potřeba dodělat či opravit mnoho chodníků včetně jejich bezbariérového přístupu. V neposlední řadě dětský lékař či dětská pohotovost. A hlavně slušná pracovní místa, to je nejdůležitější.

5) Jak se stavíte k úniku vody z rozvodů, jako příčiny zdražení teplé vody ve městě? Máte nějaké návrhy řešení?

Řešení situace Tepelného hospodářství není jednoduché. Vzhledem k tomu, že se podařilo najít místo kde voda uniká a závadu opravit, je nyní jasné, že nedocházelo k "černým" odběrům a předpokládám, že Tepelné hospodářství peníze zákazníkům vrátí. Rozvody jsou především na sídlišti Spořilov staré a bylo by je potřeba opravit.  To však již v této chvíli asi nebude nutné, neboť většina domů se od Tepelného hospodářství odpojuje a vytápění bude řešit vlastním projektem. V návaznosti na tuto situaci současné vedení města připravilo projekt částečné výměny rozvodů jen k těm domům, které zůstanou u Tepelného hospodářství. Je však otázkou, zda tento projekt má smysl a zda by nevyšlo město levněji zřídit v několika posledních objektech vytápěných TH lokální kotelny.

6) Co byste udělal jako první věc ve funkci starosty?

Rád bych od první chvíle nastavil jasná a rozumná pravidla, vyžadoval jejich dodržování a všem měřil stejným metrem. A to od systému parkování na náměstí a platby parkovného, až po rušení nočního klidu či požívání alkoholu v městské památkové zóně. V některých věcech jsou již pravidla nastavena a jen se nedodržují, v některých jsou nastavena špatně, nebo nejsou vůbec.

7) Kdo je Vaším vzorem politika u nás či ve světě?

Mým vzorem je současný starosta města Náchoda a poslanec PČR Jan Birke. Na výsledcích jeho práce je vidět, že i za jedno volební období se toho dá stihnout opravdu hodně. Velice mě těší, že mi pan starosta Birke nabídl osobní pomoc a spolupráci při rozvoji našeho města. Dalším vzorem mi je hejtman KHK a senátor Lubomír Franc, který úspěšně řídí Královéhradecký kraj již druhé volební období a se kterým mám tu čest již několik let spolupracovat.