Sociální demokraté si připomněli 139. výročí svého založení

10.04.2017 08:52

Sociální demokraté si dnes u kulturního centra Kaštan připomněli už 139. výročí založení strany. Tradiční vzpomínkové akce se zúčastnili předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda pražské organizace Miloslav Ludvík a další představitelé soc. dem. „Jsme nejstarší českou politickou stranou a je důležité, abychom znali naše kořeny. A ačkoliv společnost se změnila, jiný charakter mají i zápasy, které vedeme, tak si myslím, že podstata zůstala stejná – jsme lidé, kteří jsou připraveni se nasadit ve prospěch ostatních, ve prospěch jejich důstojnosti, spravedlnosti, jejich slušného života," prohlásil u pamětní desky na pražském Břevnově Bohuslav Sobotka. „139 let se pereme s nepřízní okolo sebe a 139 let vítězíme. Teď ten zápas rozjíždíme znovu a opět bude o tom, jestli máme nebo nemáme naději zlepšovat životy lidí v této zemi. A zase nevycházíme ze zrovna příznivých podmínek, ale s našimi zkušenostmi, lidmi a nadšením věřím, že to dokážeme," uvedl předseda pražské sociální demokracie Miloslav Ludvík. Stranu 7. dubna 1878 založili na tajné schůzce v hostinci U kaštanu hlavní představitelé sociálně demokratické myšlenky. Hlavními programovými požadavky přijatými ustavujícím sjezdem v roce 1878 bylo například všeobecné, rovné a přímé volební právo, svoboda tisku, spolčování a shromažďování, nemocenská a sociální zákonodárství, zavedení 10hodinové pracovní doby, omezení práce žen a odstranění práce dětí. V příloze si můžete prohlédnout významné milníky české sociální demokracie za 139 let její existence. Přečteno: 1871x Sdílet článek Tiskové oddělení Tiskové oddělení Další články Europoslanci ČSSD získali prestižní uznání za svou práci Zadlužovací demagogie Adreje Babiše – jaká je realita? Progresivní zdanění bez emocí: fakta a čísla o našem návrhu! Výsledky nominací z krajských konferencí Volby v Lančově a v Lechovicích vyhrála ČSSD Další názory a komentáře Zákon o střetu zájmů schválen ČSSD: lepší distribuce léků a prosazení otcovské dovolené S rozšířením pravomocí zpravodajských služeb posilujeme jejich kontrolu ČSSD bude dále bojovat za proplácení prvních tří dní nemocenské