ÚVV ČSSD schválil návrhy nových volebních řádů

08.09.2015 15:14

ÚVV ČSSD schválil návrhy nových volebních řádů

05.09.2015 Na prvním poprázdninovém zasedání schválili delegáti Ústředního výkonného výboru ČSSD Řád přípravy na krajské a senátní volby. Ten vznikl na základě důkladných konzultací vedení strany se složkami v regionech a byl jednomyslně schválen předsednictvem. Důležitý bod představovala též zpráva místopředsedkyně Lenky Teska Arnoštové o dlouhodobém programu. Jan Hamáček, který v sociální demokracii odpovídá za oblast zahraničí, písemně shrnul spolupráci s evropskými partnery. Členové ÚVV také schválili zprávu strany k řešení problému migrace.

Před zasedáním ÚVV jednalo tradičně předsednictvo strany. To jednomyslně schválilo návrh politického grémia na úpravy volebních řádů. Pro návrh Jiřího Dienstbiera nehlasoval žádný člen předsednictva.

ÚVV poté debatoval o četných návrzích na změny, které ale delegáti až na jednu výjimku podpořili. Pro verzi vedení strany hlasovalo 123 delegátů, jeden byl proti, čtyři se hlasování zdrželi. Důležitou změnu nicméně představovala konkretizace způsobu dodržování 40% zastoupení osob opačného pohlaví na kandidátce, jestliže z hlasování příslušného orgánu kvóta nevzejde. V takovém případě upraví příslušný KVV kandidátku tak, že postupně od posledního volitelného místa umístní kandidáty náhradníky opačného pohlaví až to splnění podmínky 40% zastoupení.

Diskuse nad volebními řády netvořila jediné téma zasedání ÚVV. Klíčový význam mělo také zhodnocení první fáze přípravy dlouhodobého programu. Sociální demokracie ve spolupráci s Masarykovou demokratickou akademií uspořádala v nedávné době tři kulaté stoly. Debaty určené pro všechny členy strany se těší velkému zájmu. Diskutovalo se zatím k tématu budoucnosti práce, sociální demokracii v evropské perspektivě a také vztahu trhu, státu a politiky. Další akce jsou naplánovány.