Vláda schválila zákon o prokazování původu majetku

25.05.2015 13:56

22.05.2015 Vláda schválila zákon o prokazování původu majetku, ke kterému se zavázala v koaliční smlouvě a který byl také součástí volebního programu ČSSD. Právě sociální demokracie o prosazení podobného zákona usilovala téměř 20 let, což se podařilo nyní za vlády Bohuslava Sobotky

Základním cílem je identifikace majetku, který ve významné míře neodpovídá příjmům poplatníka deklarovaným v daňových přiznáních, a následné dodanění příjmů, které poplatník správci zatajil a ze kterých daný majetek financoval. Za významný je považován rozdíl alespoň 7 mil. Kč.  Pokud hodnota neevidovaného majetku převýší 7 milionů, vyzve správa k prokázání jeho původu, popřípadě ho zdaní. Finanční správa bude moci zjišťovat původ majetku i dále do minulosti. Daň ovšem může vyměřit podle zákona jen tři roky zpětně. Norma by měla nabýt účinnosti  od 1. ledna 2016.

Podobná pravomoc správců daně existuje ve většině evropských států, a jde tedy o poměrně běžný nástroj v daňovém řízení.

Vláda schválením zákona o prokazování původu majetku plní jeden ze svých klíčových závazků, jedná se o jeden z nejvýznamnějších kroků v boji proti daňovým únikům a daňovým podvodníkům za poslední roky.