Volební průzkum agentury Focus : Sociální demokracie s více jak 16%

17.07.2017 08:22

14.7. 16:49 (aktualizováno: 14.7. 17:28) Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 29,3 procenta, uvedla agentura Focus. Sociální demokracii by volilo 16,4 procenta lidí. Úspěch průzkum přisuzuje straně SPD Tomia Okamury, která by se podle průzkumu dostala do dolní parlamentní komory se ziskem 5,7 procenta, a také Pirátům, kteří by získali 5,2 procenta. Z dalších stran by se do Poslanecké sněmovny dostala KSČM (11,8 procenta), ODS (10,9 procenta) a TOP 09, kterou by volilo 7,2 procenta Čechů. Lidovci a Starostové by se stále nedostali přes desetiprocentní hranici, nutnou pro vstup koalice do parlamentu - podpořilo by je 7,6 procenta voličů. Ukazuje se, že podpora této koalice se v posledních třech měsících nijak výrazně nezměnila. Z průzkumu vyplývá, že ochotu jít volit vyjádřilo 62 procent dotázaných. Nejnižší zájem vykazují lidé ve věku 18 – 24 let (41 procent), nejvyšší pak osoby starší 65 let (70 procent). Stejně tak zájem účastnit se voleb roste se vzděláním. Největší připravenost jít volit deklarují osoby s vysokoškolským diplomem (82 procent), nejnižší osoby se základním vzděláním (52 procent). Nejvyšší ochotu jít volit uvádějí levicově orientovaní voliči (74 procent), následovaní pravicově orientovanými voliči (71 procent). Ochota středového voliče jít k volbám je nižší (63 procent). Průzkum se uskutečnil na přelomu června a července 2017 a zúčastnilo se ho 1038 respondentů.