Významná rozhodnutí má činit zastupitelstvo a ne jen rada, říká Jan Prouza

03.09.2014 16:58

Přinášíme Vám rozhovor s lídrem kandidátky ČSSD ve Velkém Poříčí ...

Jan Prouza

Pracuje jako okresní tajemník ČSSD. Je dlouholetým členem zastupitelstva a kontrolního výboru městyse. Janu Prouzovi je 50 let.

1) Proč jste se rozhodl kandidovat jako jednička na kandidátce ČSSD do obecního zastupitelstva? Co nabízíte Velkému Poříčí?
Rozhodl jsem se kandidovat, protože jsem členem současného zastupitelstva, poříčským patriotem. Ve Velkém Poříčí jsem se narodil a prožil krásných 50 let svého života. Je to malebná obec a chtěl bych přispět k jejímu dalšímu rozvoji, bezpečnosti v ní, ale i k zachování tradic pro naše občany a naše děti, aby mohli být hrdi na svou obec. A také bych chtěl prosadit protipovodňové opatření i pro „Horní konec“ obce.

2) Kterou část městyse máte nejraději a proč?
Asi jako každý, tu část, kde člověk prožil své mládí, dospívání a většinu života, náš „Dolejšák“ neboli „Stračí ocas“ s překrásnými lukami, v kterých se vine řeka Metuje, kde jsem prožil krásné chvíle s rybářským prutem, ať na řece nebo na Starém i Novém Bagru. Toto místo mám rád také kvůli tomu, že je kousek do lesa. Rád vzpomínám i na 26 let ve sboru dobrovolných hasičů, od dětských soutěží, tehdy mladých požárníků, až po zásahy s kamarády u požárů. Vždy, když slyším houkat sirénu, si vzpomenu, jak mi vše vypadlo z rukou, běžel jsem, abych byl včas u zbrojnice.

3) Co byste současnému vedení městyse vytkl? Kde vidíte nedostatky?
V malé informovanosti občanů, ale i zastupitelů, o záležitostech obce. Vytkl bych nedotažení některých smluv, které byly pro obec nevýhodné a špatně sepsané, jako pozemky Aulichových na náměstí a výkup některých pozemků okolo protipovodňového kanálu. Konkrétně případ pana Vávry, který špatným výkupem jeho pozemku ze strany obce brání našim zemědělcům, aby dělali svojí práci, tím, že je nechce pouštět na jimi obdělávaná pole. Kvůli čemuž dochází ke kaskadérským kouskům zemědělců hraničícím s ohrožením jejich života a zničením majetku obce. Též si myslím, že finanční prostředky za novoroční ohňostroje by se daly využít efektivněji. Nejsem pro jejich úplné zrušení, stačilo by je dělat vždy jen k výročí osamostatnění obce.

4) Co podle vás Velkému Poříčí nejvíce chybí?

V poslední době bych řekl, že bezpečnost. Po otevření hranic s Polskem se množí krádeže, pytláctví, obtěžování občanů a nepořádek, například na přírodním koupališti Nový Bagr, a to nemluvím o dalších pochybných existencích, které se po obci potulují. Chybí nám naše obecní policie. Žádná dojíždějící policie nás neochrání tak, jako naše, vždy budeme pro ni až na druhém místě. Pěší hlídka v ulicích budí větší respekt a vidí více, než ta která dvakrát za den projede po hlavním tahu. Prostředky by se na ní v rozpočtu našly a ona by si na sebe i částečně vydělala. Ta najatá náchodská městská policie se taky platí.

5) U příležitosti 105. narozenin sira N. Wintona mu studentka Střední školy propagační tvorby a polygrafie namalovala portrét. Následně se obraz stal jedním z čestných narozeninových darů. Jaký máte vztah k této školy? Jak byste ji podporoval?
Tato střední škola je mi velmi blízká, učí můj obor, jsem totiž vyučen ručním sazečem, strojovým sazečem a dělal jsem i grafiku na PC. Dnes mají studenti velké plus. Za mého mládí byla tato škola pouze v Praze, Brně a Olomouci. My jsme tehdy o počítačích, na kterých se dnes grafici učí, neměli ani páru a ofsetový tisk byl jen ve velkých státních tiskárnách.  Budu i nadále podporovat toto učiliště, protože produkuje lidi, kteří vytváří hodnoty svýma rukama a budou pracovat ve službách, tiskárnách. A je to jediná střední škola v obci.
Budu se ve spolupráci s krajským úřadem, který je zřizovatelem tohoto učiliště, dovybavovat jej novou technikou pro jeho studenty.

6) Co byste udělal jako první věc ve funkci starosty?
Překontroloval bych některé smlouvy a veškeré výdaje městyse, prověřil vytíženost obecních zaměstnanců, udělal případně personální audit, a snažil se i tak najít finanční prostředky na obecní policii. Dále bych chtěl, aby se schůze zastupitelstva městyse konaly vícekrát, než stanoví zákon, tj. jen čtyřikrát ročně, aby více rozhodovali zastupitelé a ne jen rada. A hlavně bych chtěl z veřejných schůzí zastupitelstev pořizovat alespoň audiozáznam, aby občané měli třeba na obecních stránkách přístup k jednáním zastupitelstva, a tak i přehled, jak pro ně zastupitelé pracují. Zatím se nám jako opozici nepodařilo audiozáznamy z jednání zastupitelstva prosadit. Proč? Bojí se snad někdo možnosti dohledání toho, co řekl?

7) Kdo je Vaším vzorem politika u nás či ve světě?
Je to bez pochyby historicky první starosta za ČSSD v Náchodě a poslanec parlamentu ČR pan Jan Birke, který ukázal, jak se má ve městě hospodařit. Po „personálním zemětřesení“ na náchodské radnici a prověření všech smluv oddlužil město a za čtyři roky dokázal Náchod změnit. Vyřešil dopravu, Náchod má nové autobusové nádraží, zrekonstruované náměstí, nová parkovací místa, nový parčík, zrekonstruovaný prameník Idy atd. Tak se má pracovat pro občany.